Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 12:51

Η θρησκευτική πίστη στο αντικαπιταλιστικό δόγμα

Γράφτηκε από τον

Η θρησκευτική πίστη στο αντικαπιταλιστικό δόγμα

«Ο κόσμος των παραδείσιων τόπων που αναφέρεστε, ανήκει σε διαφορετικό από μένα αξιακό σύστημα. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αξία η απαξίωση του κοινωνικού συνόλου, η προκλητική αγνόησή του, με την αποφυγή της νόμιμης φορολόγησης;

Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αξία η ιδιώτευση, το προσωπικό κέρδος σε βάρος του κοινού καλού και του δίκιου; ». Αυτό δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" η Μπέτυ Μπαζιάνα, σύζυγος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας με αυτά τα λόγια την κυρίαρχη στην Ελλάδα αντίληψη τόσο για το άτομο όσο και για την επιχειρηματικότητα. 

Ουσιαστικά η κ. Μπαζιάνα με αυτά τα λόγια αμφισβητεί τη Δυτική Σκέψη (και φυσικά τον καπιταλισμό) επειδή πιστεύει βαθιά, όπως και εκατομμύρια Ελληνες, ότι τόσο το άτομο όσο και το οικονομικό κέρδος λειτουργούν πάντα «σε βάρος του κοινού καλού και του δίκιου». Με άλλα λόγια: Η σύζυγος του πρωθυπουργού (και εκατομμύρια Ελληνες) πιστεύουν αφενός ότι η ατομική πρόοδος συντελείται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και, αφετέρου, ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο, αλλά μια ληστρική πράξη σε βάρος των εργαζόμενων. 

Εννοείται ότι ούτε η κ. Μπαζιάνα ούτε κανένας αντιδυτικός δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί ενώ «η ιδιώτευση και το προσωπικό κέρδος» λειτουργούν «σε βάρος του κοινού καλού και του δίκιου», τελικώς μόνο στις καπιταλιστικές κοινωνίες βελτιώνεται συνεχώς το βιοτικό επίπεδο των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων, διαψεύδοντας όσους προφήτευαν πως οι φτωχοί δε θα αποκτήσουν ποτέ πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Αντίθετα βέβαια με τις προβλέψεις όλων αυτών των προφητών, ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν κατάρρευσε, αλλά ήταν το οικονομικό σύστημα που έδωσε κίνητρα για να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία εξάλειψαν από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη την πείνα, την παιδική θνησιμότητα, τον αναλφαβητισμό και την απόλυτη φτώχεια. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη αποκτούν πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που ούτε είχαν φανταστεί ότι θα κατανάλωναν οι άνθρωποι του 19ου αιώνα. Σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι εκμεταλλεύονται τα τεχνολογικά επιτεύγματα των καπιταλιστικών οικονομιών, παράγοντας οι ίδιοι προϊόντα και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή τους. 

Παράλληλα, και κόντρα στους αντιδυτικούς "χιλιαστές" που βρέξει-χιονίσει προβλέπουν κατάρρευση του καπιταλισμού, η ιστορία του 20ού αιώνα απέδειξε ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κατέρρευσαν επειδή δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν ούτε τις βασικές ανάγκες των πολιτών. Η ιστορία του 20ού αιώνα απέδειξε ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που αντιμετώπισαν τα άτομα ως μάζα, στο όνομα «του κοινού καλού και του δίκιου», τελικώς αυτοκαταστρέφονται επειδή, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιό τους κανένας δεν έχει κίνητρο για να παράγει ή να καινοτομήσει - με συνέπεια να μειώνονται ολοένα και περισσότερο τα αγαθά που αντιστοιχούν στον κάθε πολίτη. 

Σε μια ορθολογική κοινωνία, η εικόνα των αποστεωμένων ρακένδυτων Αλβανών που εγκατέλειπαν πεζή τον γειτονικό «παράδεισο» του Εμβέρ Χότζα για να βρουν μια οποιαδήποτε εργασία στην καπιταλιστική Ελλάδα, θα αρκούσε για να αναθεωρήσουν τις ιδέες τους ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί των ολοκληρωτικών καθεστώτων, τα οποία εγκαθιδρύθηκαν στο όνομα «του κοινού καλού και του δίκιου» θεωρώντας απόλυτο κακό «την ιδιώτευση και το προσωπικό κέρδος». 

Στην ίδια ορθολογική κοινωνία, τόσο η σύζυγος του πρωθυπουργού όσο και εκατομμύρια Ελληνες δεν θα κατηγορούσαν με τόσο μεγάλη ευκολία για «ιδιώτευση και προσωπικό κέρδος σε βάρος του κοινού καλού και του δίκιου» επιχειρηματίες που ξεκίνησαν πάμπτωχοι από ορεινά χωριά της Ελλάδας και δημιούργησαν όσα δεν μπόρεσαν ποτέ να δημιουργήσουν οι πάνσοφοι κομματικοί ινστρούχτορες που είχαν να διαχειριστούν ολόκληρο τον αμύθητο φυσικό πλούτο της Σοβιετικής Ενωσης. 

Αλήθεια, κατά «του κοινού καλού και του δίκιου» λειτούργησε η οικογένεια Αγελλόπουλου που ξεκίνησε από το Βλαχοράπτη της Αρκαδίας για να δημιουργήσει τον παγκόσμιο κολοσσό της «Χαλυβουργικής»; Κατά «του κοινού καλού και του δίκιου» λειτούργησε ο καπετάν Βασίλης Κωνντακόπουλος που ξεκίνησε από το Διαβολίτσι για να δημιουργήσει την Costamare Shipping Co. S.A και την Costa Navarino;

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Ελληνες και όχι μόνο η σύζυγος του πρωθυπουργού έχουν δαιμονοποιήσει τόσο το άτομο όσο και το οικονομικό κέρδος, επειδή πιστεύουν με θρησκευτικό πάθος και φανατισμό ότι αυτά λειτουργούν «σε βάρος του κοινού καλού και του δίκιου». Δεν έχει καμία σημασία αν η πίστη αυτή έχει τις ρίζες της στο Σχίσμα του 1054, στην ανατολίτικη σοσιαλιστική σκέψη, στην ήττα του ΕΑΜ στο εμφύλιο ή στο μετεμφυλιακό κράτος-πατερούλη της Δεξιάς. Σημασία έχει μόνο το ότι πολλοί Ελληνες είναι έτοιμοι ακόμα και να χειροκροτήσουν το φανατικό ισλάμ επειδή αγωνίζεται κατά «της ιδιώτευσης και του προσωπικού κέρδους σε βάρος του κοινού καλού και του δίκιου». Σημασία έχει επίσης ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού και εκατομμύρια πιστοί του αντικαπιταλιστικού δόγματος δεν θέλουν να δουν ούτε το δάσος της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου σε όλο τον πλανήτη, ούτε το βουνό των αποτυχημένων ολοκληρωτικών καθεστώτων . Γι' αυτό, είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν μέχρι την εσχατιά όποιον υποσχεθεί να φυτέψει το δέντρο «του κοινού καλού και του δίκιου», πάνω στο λόφο της άρσης της ατομικής ελευθερίας και του κέρδους. 

 

Υ.Γ. Είναι δηλαδή ο καπιταλισμός το καλύτερο οικονομικό σύστημα στον κόσμο; Η Ιστορία απάντησε το 1989. Δανειζόμενος τη μνημειώδη φράση που είπε ο Ούινστον Τσώρτσιλ για τη δημοκρατία, προσωπικά θα έλεγα πως «είναι το χειρότερο - με εξαίρεση όλα τα άλλα». Στην Ελλάδα όμως δεν συζητάμε τη βελτίωσή του, αλλά την αντικατάστασή του με όποια παλαβομάρα σκεφτεί ο κάθε επίδοξος Πολ Ποτ, που νομίζει πως μπορεί να καταργήσει τις πόλεις επειδή μόνο ο πρωτογενής τομέας παράγει τρόφιμα, τα μόνα χρήσιμα είδη για την ανθρωπότητα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 12:58